Søknadsfristen nærmer seg

Studenter i 2. klasse jobber med tragedie.

 

Ønsker du å studere ved skuespillerutdanninga ved Nord universitet? Søknadsfristen er 15. desember.

– Nord universitet tilbyr en treårig skuespillerutdanning, vi en av de offentlige skuespillerutdanningene i Norge, sier studieleder Dag Skevik.

Utdanninga ble startet i 2005 og gir en bachelorgrad i teaterproduksjon og skuespillerfag. Skolen har hentet faglig inspirasjon fra den franske teaterpedagogen Jacques Lecoq. I tillegg får studentene undervisning i sang, musikk og stemmebruk.

Universitetslektor Morten Røsrud underviser studenter i 1. klasse.

– Lecoq-pedagogikken er basert på flere hundre år lange vesteuropeiske teatertradisjoner. I første studieår er det mye grunnlagstrening som arbeid med de enkleste maskene, med materialer, elementer og dyr, forteller Skevik.

I andre studieår jobber studentene med ulike typer stilarbeid som gestisk teater, tragedie, komedie, narr og klovn.

Tredje studieår brukes til fordypning i teater og musikk, samt arbeid med film. Studiet avsluttes med en hovedproduksjon.

– Da lager studentene en produksjon som skal kunne spilles på et institusjonsteater. De siste årene har vi spilt hovedproduksjonen i Oslo, i Trondheim og i Verdal, forteller studielederen.

Tilbyr treårig utdanning
De som kommer inn på skuespillerutdanninga ved Nord universitet tilbys studieplass i tre år. Tidligere ble det gjennomført en utvelgelse etter første klasse, det er det nå slutt på.

– Nå skal vi ta inn ett kull og disse studentene skal gå hos oss i tre år. Sånn vil det også bli i framtida, sier Dag Skevik.

I 2. klasse jobber studentene med ulike stilarter. Bildet viser gestisk teater fra en semestervisning høsten 2017.

Roser studentmiljøet
Nils Oortwijn går i tredje klasse ved skuespillerutdanninga og trives som teaterstudent i Verdal.

– Det er veldig gøy og fint å utforske seg selv som kunstner og hvordan man jobber sammen for å skape forestillinger. Jeg opplever at vi lærer mye om gruppedynamikk på denne skolen, om hvordan man kan oppnå det beste resultatet sammen.

Han sier at dette også påvirker det sosiale, og forteller om et godt studentmiljø der folk er mye sammen og er flinke til å ta vare på hverandre.

– Jeg er veldig glad i miljøet og den fine bobla vi skaper sammen.

Fullt fokus på utdanninga
Han mener det er mange fordeler ved å gå på en skuespillerutdanning som ligger på et sted som Verdal.

– Det er få ting som distraherer og vi fokuserer 100 prosent på arbeidet. Det passer bra, for jeg har lyst til å jobbe mye. Dette er jo drømmen min.

– Det er mye enklere å fokusere på studiet når skolen ligger i Verdal, det er fint at det ikke er så mange andre distraksjoner. Vi er jo på skolen hele dagen og jobber så lenge vi kan og vil, sier Nora Gjestvang som går i 1. klasse.

Studentene Nora Gjestvang og Nils Oortwijn.

Slik oppsummerer hun sitt første semester som student ved skuespillerutdanninga:

– Det første som faller meg inn er at det har vært helt fantastisk, vi har lært veldig mye på kort tid. Vi jobber i bolker med ulike ting, og det er fint å kjenne på kroppen at det allerede gir mening. Det er også bra at det er et stort fokus på egen kreasjon.

– Hva vil du si til folk som vurderer å søke?

– Søk uansett, selv om du kanskje ikke har mye kjennskap til fysisk teater eller Lecoq-metoden, som mye av undervisninga er basert på. Det er mange i klassen som ikke visste hva de kom til og som har blitt positivt overrasket. Da jeg søkte tenkte jeg på den siste opptaksprøven som en så å si gratis workshop der jeg lærte mye, uansett om jeg kom inn eller ikke, sier Nora Gjestvang.

– Det er et kjempemiljø her og dette er en skole hvor det er et utrolig stort rom for individuell utvikling. Dette er et veldig godt springbrett til en karriere som en skapende skuespiller som ikke er avhengig av en institusjon, man kan klare seg selv etter å ha gått her, mener Nils Oortwijn.

Bouffon (narr) er en av stilartene i 2. studieår.